Aamu alkoi lupaavasti: LVI-suunnittelija soitti ja yritti perua sovitun tapaamisen. Hänellä oli flunssa ja Mia tietysti heti ajatteli, että taitaa olla tyypillinen Rakennus-Rane, joista jokainen tuttumme on osannut kertoa varoittavia esimerkkejä. Myöhemmin iltapäivällä istuimme kuitenkin LVI-toimistossa tekemässä alustavaa suunnitelmaa vesi- ja ilmastointiputkien paikoista. Suunnittelijalla oli oikeasti flunssa ja hän suostui tapaamaan meidät, kun J-P:n aikataulut olisivat muuten menneet ihan sekaisin. Opimme taas paljon ja sitä mukaa kun opimme uutta, huomaamme taas kuinka vähän oikeasti tiedämme.
Ensiksi tutkailtiin asemapiirrustusta ja suunnittelija oli hiukan huolissaan tontin pannukakkumaisesta pinnanmuodostuksesta. Pohdinnan alla oli sadevesien poistaminen tontilta. Suunnittelija mainitsi pelottavalta (=kalliilta) kuullostavan vaihtoehdon: pumppaus. Me kun olimme kuvitelleet, että tasainen tontti olisi automaattisesti helppo ja paras perustettava. Emme olleet osanneet ottaa huomioon sitä, että tasaiselta tontilta vesi ei välttämättä valu pois itsestään ... No, kun asiaa aikansa pyöriteltiin, todettiin että eiköhän pumppaukselta vältytä, jos käytetään sopivia kaivoratkaisuja tai tarpeen vaatiessa vaikka korotetaan tontin pintaa hieman.
Palaverin edetessä suunnittelija esitteli LVI-alan viimeisimpiä uutuuksia, jotka eivät edes ole (kovin) kalliita. Parina esimerkkinä kosteaan tilaan tuleva venttiili, joka säätää itsensä suuremmalle kun tilan kosteus nousee sekä oven yläpuolelle tuleva ääntä eristävä tuuletusrako, jonka avulla ilma vaihtuu mutta äänet jäävät oven toiselle puolelle. Tartuimme syötteihin.
Kolmas mainitsemisen arvoinen asia liittyy saunan ilmanvaihtoon. Suunnittelija ehdotti muutamaa ratkaisua, jotka lisäävät viihtyvyyttä ja energiatehokkuutta: Saunaan asennetaan venttiili, jonka avulla löylyhuoneeseen saadaan syöttöilmaa sytyttämisen ajaksi, joten koko kämpän kattavalta savusaunaefektiltä vältytään. Lisäksi löylyhuoneeseen asennetaan venttiili, joka on yhteydessä lämmön talteenottokoneeseen - venttiili on saunomisen aikana kiinni ja avataan saunomisen loputtua, jolloinka löylyhuoneen lämpö siirtyy asuinrakennukseen. Siistiä!
Tuntuu mukavalta oppia uudesta talosta asioita, joiden olemassaolosta ei aikaisemmin ole ollut mitään käsitystä. Esimerkkinä välipohjapalkin korkeus - aivan - välipohjapalkin korkeus! Mikä se on? LVI-suunnittelija kysyi ko. palkin korkeutta meiltä ja ainoa vastaus joka meiltä irtosi, oli "Öö, tota"-luokkaa. Soitto talotehtaan Edustajalle (taas) pelasti ja opetti uuden yksityiskohdan uudesta talostamme. Niin, välipohjapalkin korkeudella on merkitystä siinä vaiheessa kun aletaan suunnitelemaan välipohjan sisällä kulkevia ilmanvaihtoputkia - putket ovat pääsääntöisesti 200mm paksuja mutta 100mm putkillakin pärjää. No, meidän uuden talon välipohjapalkin korkeus on 220mm, joten luulisi putkien mahtuvan ...
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti