torstai 13. toukokuuta 2010

Korkeapainetta luvassa

Viime päivien aikana raksa on jälleen vaikuttanut hieman synkältä paikalta. On ollut harmaata ja kylmää ... toukokuussa tumput kädessä ja niin edelleen. Synkkyyden keskellä liittymätouhut viimeisteltiin eli vesi- ja viemäriputket vietiin perustusten alle. Kuten arvata saattaa, homma hoitui sukkelan määrätietoisesti ... asennusporukan homma ei tälläkään kertaa venähtänyt ylitöiksi.

Herra Perustusmies halusi käyttää liittymien asentamisesta aiheutuneen joutoajan hyväksi ja päätti hoitaa perustusten slammausta samaan aikaan. Slammaus on sokkelin tasoittamista erityisen löysällä ja hienojakoisella laastilla, joka juuri ja juuri pysyy sokkelin pinnassa ja on kuivuttuaan erittäin tasaista. Ajatus oli sinänsä hyvä - Ukko Yli-Jumala vain teki oman oikkunsa ... Raksalle tuli rankkasade, joka siivosi tehdyt slammaukset pitkin niiden alla olevia padotuslevyjä. Moisen luonnonoikun jälkeen ei auttanut muu kuin hyväksyä tosiasia, että uusiksi meni tämä työvaihe ...

Seuraava merkkipaalu oli ontelolaattojen saumojen valaminen. Valun tehtävä on kiinnittää ontelolaatat toisiinsa, jotta ne pystyvät toimimaan järkähtämättömänä perustana tulevalle lattialle. Samalla valetaan myös ns. kantavien seinien nousut - anturat, jotka tukevat kantavia seinärakenteita. Tässä kuvassa ontelovalu on täydessä touhussa.

Herra Perustusmies soitti J-P:lle ennen helatorstaita ja kertoi, että nyt olisi seiniä ja sokkelin ulkopuolisia täyttöjä vaille valmista ... Perustukset ovat siis siinä kunnossa, että talopaketin seinät voidaan niille asentaa. Kaikki tukinousut, pilarikengät ja ties mitkä muut tarvittavat asiat ovat siis paikallaan. Koko perhe kuitenkin joutuu malttamattomana odottelemaan vielä puolitoista viikkoa seinien pystytystä; ja tunnetusti odottavan aika on piiiiitkä.

Asennusprosessiin liittyy monta mielenkkitoista yksityiskohtaa - yksi niistä on perustusten tarkistusmittaus. Kyseinen mittaus tehdään aina erittäin tarkasti ja se sisältää kolme osaa; ristimitan (kulmasta kulmaan halkaisija), pituusmitan ja korkeusmitan. Talotehtaan toleranssit kyseisille mitoille ovat 20mm ristimitalle, 10mm pituusmitalle ja 5mm korkeusmitalle. Herra Vastaava Mestari suoritti tarkistusmittauksen räntäsateessa (J-P oli apupoikana) ja suurin virhe löytyi ristimitasta. Heittoa mittapiirustuksiin ristimitassa oli enimmillään 5mm  ... tarkkaa työtä siis. Taitavat seinäelementit olla samaa kokoa perustusten kanssa.

Tässä vielä kuva perustuksista siinä kunnossa, kun kaikki on tehty (no, puumuotit pitää vielä irroittaa). Aiemmin mainitun slammausonnettomuuden jäljet näkyvät padotuslevyissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti