torstai 14. lokakuuta 2010

Kuutiokaupalla lautaa

Raksalla on taas tapahtunut. Työteliäin (ja ehkä myös tuskaisin) asia liittyy talotehtaan lopputoimitukseen. Toinen merkittävä asia liittyy yläkerran lattiaan ... Molemmista seuraavassa muutama sana.

Raksalle tupsahti lavakaupalla listoja, paneeleita ja muuta puutavaraa noin kuuden kuution verran. Herra Timpuri ehti muiden töittensä ohella sen verran hätiin, että sai samoin tein roudatuksi listat ja saunan tavarat lämpimään ja lukkojen taakse. Sisäkattoihin tulevista paneeleista (niitä oli varmaankin neljä kuutiota) huolehtiminen taas pakostakin jäi meidän vastuulle.

J-P ja Mia koettivat kanniskella tuskallisen pitkiä paneelinippuja pihalta talon sisäpuolelle - parisenkymmentä nippua he saivat siirrettyä ennen voimien loppumista. Yhdessä nipussa on viisi kuusimetristä lautaa (tai siis paneelia). Onneksi aiemmin tutuksi tullut Super-Matti tuli hätiin ja auttoi J-P:tä sen verran, että loppujen kolmen ja puolen kuution kantaminen hoitui palttiarallaa tunnissa ... Kiitos Matti!

Sitten se yläkerran lattia. Herra Timpurin valmistelema lattia oli valmis varsinaisen valutyön suorittamiseen - lattialämmitys oli asennettu ja pinnat käsitelty tarttumista edistävällä pinnoitteella (primer). Päädyimme valettavaan lattiaan pitkällisen pohdinnan jälkeen. Vaihtoehtona olisi ollut kipsilevyistä rakennettava ja käsin valumassalla tiivistettävä lattiarakenne. Arvioimmme mukaan säästäisimme valulattian myötä ennen kaikkea aikaa, mutta myös euroja. Euromittarilla säästö näyttäisi olevan kuutisensataa "jöröä" - aikataulullinen säästö puolestaan kaksi tai kolme viikkoa! Tältä se valettu kipsilattia sitten uunituoreena näyttää.

Mainitsemisen arvoista lienee myös se, että talossamme on sähköt ja sähkökeskus. Tosin vain kriittisimmät pistorasiat on toistaisesti kytketty. Kaukolämpöjärjestelmä lukeutuu näihin ja Energiayhtiön puolesta kaikki onkin valmista lämmön kytkemiselle. Kunhan laatoitukset ja yläkerran lattia ovat saaneet kuivua viikon verran, "oikea" lämmitysjärjestelmä kytketään toimintaan ja pääsemme eroon energiasyöpöistä rakennuslämmittimistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti