sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Kivimiehet saapuivat

Perjantaina oli aika aloittaa viimeinen suuri urakka projektissamme. Herra Kiveysurakoitsijan tiimi saapui paikalle ja aloitti homman asiaankuuluvalla työmaapalaverilla. Palaverissa sovittiin perusasiat ja työjärjestys. Kun asioista oli sovittu, herrat alkoivat touhuamaan etupihan pohjatöiden parissa.

Ensin oli vuorossa pohjan tasoittaminen ja täryttäminen. Herra urakoitsija touhusi Bobcatin puikoissa ja kaapi kauhallansa epätasaisuudet sileäksi. Kun pinta oli tasoitettu, se tärytettiin mahdollisimman tiiviiksi. Kastelun tarkoitus on vähentää touhussa syntyvän pölyn määrää. Pölyä kuitenkin syntyi sen verran reilusti, että Mia ehti pohdiskelemaan ikkunanpesu-urakkansa ajoitusta ...

Kun pohja oli saatu tasaiseksi ja tiiviiksi, alkoi kivituhkan levitys. Herra urakoitsija "ripotteli" kivituhkaa sopivan kokoisiin kasoihin pitkin etupihaa ja loput tiimiläiset tasoittivat sen silmämääräisesti tasaiseksi. Tässä vaiheessa asennetaan myös linjalangat, joiden avulla pinnan tasaisuus ja oikeanlainen kaato saadaan tarkasti kohdalleen.

Seuraava vaihe voi olla koko urakan onnistumisen kannalta tärkein. Juuri levitetty kivituhka tasoitetaan tarkasti ja samalla huolehditaan, että pohjan kaadot ovat juuri oikean suuntaiset ja kokoiset. Kaadot ovat tärkeitä, jotta kiveykselle satava vesi valuu pois tontilta sinne minne pitääkin. Kun pohja on tasainen ja hyvin tehty, kivet tarvitsee vain latoa paikoilleen.

Kun pohjatyöt oli tehty, kului pieni tovi itse pääraaka-ainetta odotellessa. Kun kivilasti viimein saapui, se purettiin tien viereen ja koko tie oli purkuoperaation ajan varsin tehokkaasti tukossa. Tässä lastissa oli 26 lavaa ja maanantaina tulee vielä parikymmentä lisää.

Ennen työpäivän päättymistä saatiin vielä itse latominenkin alkuun. Ensin tosin mitattiin linjat tarkasti ja varmistettiin, että kiveyksestä tulisi tarkasti talon julkisivun suuntainen. Mittauksen yhteydessä havaittiin, että autokatoksen betonilattian reunus on hieman kaareva, eikä kiviä voi koko matkalta latoa siihen kiinni, koska saumalinjoistakin tulisi kaarevia! Päätettiin, että kiveyksen ja autokatoksen lattian väliin valetaan lopuksi pieni betonikiila, joka täyttää raon ja yhdistää kiveyksen autokatokseen. Onneksi asentajat ovat ammattimiehiä ja osaavat ottaa tämän kaltaiset asiat huomioon. J-P tuumaili, että itse jos olisin asentanut, olisin vain alkanut lätkimään. No, siitä olisi varmasti tullut hieno ... ja kaareva ... Tähän sitä  sitten päivän päättyessä päästiin. Maanantaina ovat kuulemma etupihan kivet paikoillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti