maanantai 28. toukokuuta 2012

Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito ...

Tuskailimme muutama päivä sitten, että pihamme on edelleen aivan keskeneräinen hässäkkä. Naapurin Heikki antoi meille vihjeen, että tarkistakaapas, miltä "piha" näytti vuosi sitten ... kyllä helpotti! On se muuttunut, sitä vain ei kai itse huomaa, kun koko ajan tekee pikkuhiljaa jotakin. Palatkaamme muutokseen ja siihen liittyvään todistumateriaaliin hetken kuluttua.

Herra Maaurakoitsijan lähdettyä, olemme sanalla sanoen pakertaneet kuin heikkopäiset saadaksemme (tulevan) puutarhamme edes jonkinlaiseen kuntoon alkavan kesän aikana. Onneksi herra Urakoitsija kaivoi kaikki istutusaltaat, joihin pääsi käsiksi ... J-P hoiti terassin vieressä olevan altaan lapion ja kottikärryn avulla - eikä se ollut hauskaa. Pinnalla oli kymmenkunta senttiä multaa ja sen alla määrätön määrä savea, joka piti poistaa noin kolmenkymmen senttimetrin matkalta. Aikaa rupeamaan hassaantui viikko, mutta nyt allas on kaivettu ja suurin osa kasveistakin jo istutettu. Puhteensa aikana J-P kartoitti savelle muutaman mielenkiintoisen ominaisuuden; kuivana savi on kovaa ja sen takia hankalaa lapioida, märkänä se puolestaan on hyvin sitkeää ja sen takia hankalaa lapioida. Näiden ominaisuuksien lisäksi savi  on myös hyvin painavaa ...

Savenkaivuuoperaation lisäksi olemme ehtineet istuttamaan paljon kasveja - paljon kaivamista mukavampaa touhua muuten! Ehdimme myös rakentaa terassin viereiselle perennalle tulevat kärhöjen harjateräshäkit ... tässä kuva yhdestä häkitetystä kärhöstä.

Sitten siihen vuoden aikana tapahtuneeseen muutokseen. Kaikkein selkeimmin eron huomaa takapihaa tarkastelemalla. Tässä on kuva "takapihasta" viime vuoden toukokuussa.

Tässä tämän päivän tilanne. Pieniä eroja on havaittavissa ...

Myös terassin viereinen alue on hieman muuttunut. Vuosi sitten vertailimme aluetta ennen ja jälkeen siivousurakan. Tässä alueen eri vaiheet ... onhan siinä vieläkin jotain epämääräistä rytöä, mutta kyllä tätä ihan eri tavalla nyt kelpaa katsella! Ehdimme jo suunnitella, että pöydänkin terassille voisi täksi kesäksi varastosta roudata.

Vasemmalla terassin ympäristö ennen siivousta noin vuosi sitten ... keskellä kuva siitä, miten siivousurakka vaikutti asiaan ja oikeanpuoleisena tämän hetkinen tilalle.

 









Seuraavaksi joukko kuvia, jotka kertovat enemmän kuin tuhat sanaa...









Lopuksi muutama vaihekuva istutusaltaan virittämisestä. Hankimme Valley View -merkkistä nurmikonreunusnauhaa, joka tuntuu olevan varsin vaivaton asennettava. Siistin näköinenkin siitä vielä tulee. Olemme aiemmin käyttäneet sellaista aaltoilevaa vihreää reunanauhaa ja meille tuli siitä sellainen olo, ettei se oikein tahdo pysyä ryhdikkäänä, vaan alkaa jossain vaiheessa repsottamaan johonkin suuntaan. Nyt käyttämämme reunanauha kiinnitetään metallisilla kiiloilla paikoilleen ja se on muutenkin rakenteeltaan paljon tukevampaa. Hankimme myös kanttausraudan, jolla reunan siistinä pitäminen onnistuu jatkossa helposti. Tässä työvaiheet.

Istutusalueelta on poistettu nurmikko ja muu kasvusto mahdollisimman tarkkaan. Hyvä pohjamulta on näkyvissä.

Seuraavassa vaiheessa altaan reuna on syvennetty oikean  syvyiseksi kanttausraudan avulla.

Reunusnauha on asetettu paikoilleen. Nauha on sen verran joustavaa, että kaarevista alueista tulee automaattisesti symmetrisiä.

Seuraavaksi reunusnauha ankkuroidaan paikoilleen mukana toimitettavilla teräskiiloilla. Kiilat naulataan noin 45 asteen kulmassa alaspäin reunusnauhan läpi.

Istutusallas täytetään mullalla. Myös reunanauhan ja nurmikon väliin jääneet aukot täytetään.

Sitten vain kasvit paikoilleen ...

... ja karike päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti