sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Nurmikko häämöttää

Näyttää siltä, että meillä on tänä kesänä nurmikko - pihatyömme ovat edenneet siihen vaiheeseen, että kunhan tontin takaosassa oleva multakasa on levitetty ja nurmikonsiemenet kylvetty, niin sitten vain odotellaan...

Multakasan levittämiseen liittyy pieni sivujuonne. Ensinnäkin, J-P oli vakuuttunut siitä, että hän kaivaa istutusaltaat (ainakin takapihan puolelle) lapiolla ihan itse. Lisäksi olimme varmoja, että multakasan levittäminen kottikärryllä on pikku juttu - eihän multaa ole kuin reilu 30 kuutiota ... Niin väärin.

Aloitetaan istutusaltaista. Pihamme maapohjan rakenne koostuu noin 15 sentin multakerroksesta ja sen alla olevasta, paksusta savi- tai silttikerroksesta. Siltti vielää lapiotouhuissa menee, mutta savella on pari hienoa ominaisuutta - kuivana se on niin kovaa, ettei sitä juurikaan voi lapiolla kaivaa ja märkänä se on niin sitkeää, ettei lapiohommista tule silloinkaan oikein mitään ... Hyvä. Meille tuli kaivinkone tontille - jokohan olisi viimeinen kerta.

Tällä kertaa saapunut herra Kaivuu-Urakoitsija oli harvinaisen tehokas. Yrittäjä itse oli koneen puikoissa ja kaivoi ensi töikseen etupihan istutusaltaan - sepeliä, ai että kun olisi ollut hauska lapiolla touhuta ... Tässä herra työssään.

Seuraavana oli vuorossa autokatoksen ja tien välinen soiro, johon J-P oli epätoivoisesti kärrännyt terassin istutusaltaan pohjasta poistettua savea. J-P:n murhe oli, että mitähän tuosta oikein tulee, kun koko alue on täynnä savimöykkyjä, joita ei edes hyppimällä saa tasaiseksi ... Onneksi kaivinkone on painava. Herra Urakoitsija poisti epätasaisuudet ja ojanvierustalla kasvanut pajunhirvityskin sai samalla kyytiä.

Kun etupiha oli hoidettu, oli aika siirtyä pyörätietä pitkin körötellen takapihan puolelle. Sieltä poistettiin meitä pitkään vaivannut sepeliluiska, joka taannoin täytyi laittaa paikoilleen, jotta kuorma-autot pääsisivät purkamaan lastinsa tontille. Onneksi herra Urakoitsijalla oli käyttöä murskalle, eikä meille koitunut kaatopaikkamaksuja läjän hävittämisestä.

Viimein koitti loppurutistuksen vuoro - pari istutusallasta pitäisi kaivaa ja multa levittää nurmialueelle, parin tunnin homma. Mutta ei. Ukko Ylijumala oli päättänyt heittää projektiimme haastetta paiskaamalla oikein kunnon sadepilven murjomaan jo hyvin kuivunutta takapihamme pintaa. No, siitähän seurasi, että kuiva ja kova pinta oli lähinnä höttöinen ja upottava. Sekä J-P, että herra Urakoitsija totesivat, että kaivinkoneella hommasta ei tulisi mitään, ennen kuin pinta on "hieman kuivahtanut". Vihelsimme siis väliajan ja kaivuritouhut jatkuisivat maanantaiaamuna ...

Onneksi mennyt viikonloppu on ollut kuiva(hko) ja maan pinta on jälleen kantavamman oloinen. Odottelemme siis innolla maanantaiaamua ja sitä, saadaanko tämä projekti hoidettua kunnialla loppuun asti.

Mia ja J-P saivat viikonlopun aikana hoidettua yhden istutusaltaan kuntoon ja Tuijatkin takaisin paikoilleen. Puutarhakaupassakin ehdittiin käydä ja kaikenlaisia puuttuvia kasveja hankkia. Esimerkiksi pensasmustikat odottavat istutusta. Tässä kuva siitä, mihin sunnuntai-iltana jäätiin.

Lopuksi on vielä pakko mainita Muta-Osasto. Lapsemme ovat olleet innokkaasti mukana ulkopuuhissa koko päivän ja pääkiinnostuksen aihe oli tietysti pihalla oleva multakasa sekä se, miten erilaisilla tavoilla sieltä pääsi alas. Kokeiltiin kuperkeikkaa, kiipeämistä, vuorenvalloitusta ja kuka ties mitä. Osastomme oli erittäin itsensä näköinen session päätyttyä. Jostain syytä seuraavana oli varsin perusteellinen kylpysessio ...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti