sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Jätehuolto pelaa

Jätehuollosta Tuusulan kunnan alueella vastaa eräs nimeltä mainitsematon pörssiyhtiö, jolla - ainakin toiminnasta päätellen - on enemmän työvoimaa reklamaatio-osastolla kuin itse huoltotöitä suorittavalla. Meidän jätehuoltomme piti alkaa pyöriä joulukuun viimeisenä päivänä ... ei alkanut.

Tätä kirjoittaessamme jäteastia on edelleen tyhjentämättä ja reklamaatioita on tehty suullisesti ja kirjallisesti neljä kappaletta. Olemme yhtiön ohjeiden mukaan alkaneet "varastoida" roskapusseja jäteastian viereen sijoitettuihin mustiin jätesäkkeihin, joita on tällä hetkellä kaksi kappaletta. Kuinkahan monta niitä ehtii kertyä ennen kuin jätehuoltoyhtiön "homma alkaa pyöriä" ... Onneksi on talvi ja pakkasta - viime kesänä tämä olisi ollut varsin mielenkiintoista.

Sitten positiivisempiin asioihin. Saunamme tuli käyttökuntoon heti joulun jälkeen ja pääsimme saunaan uuden vuoden aattona. J-P ehti jo pohtimaan, että mitenkähän tuo kiuas riittää, kun löylyhuoneelle siunaantui kokoa jonnin verran ... no, löylyt riittävät mainiosti ja ovat vielä sieltä pehmeimmästä päästä, joten emme valita!

Itse saunan käyttökuntoon saaminen vaati jonkin verran ponnisteluja ja herra Lasimestari tuli tässä kohtaa apuun lasiseinää ja ovea asentamaan. Koska kyseessa oli taho, jota ei sokkona tarvinnut etsiä, olimme varsin luottavaisia työn onnistumisen suhteen. Herrat puuhastelivat muutaman tunnin pesutiloissamme ja niin oli löylyhuoneen lasiseinä ja ovi asennettu - laittoivatpa vielä pesuhuoneen välilasinkin paikoilleen. Eli jälleen löytyi nokka, jota ei tarvinnut tuhistella ... Tässä herra Lasimestari pähkäilee oikeaa paikkaa lasin alareunalle.

Saunamme kiuas on alkuperäisestä Iki-kiuas-suunnitelmasta poiketen perinteinen Harvian jatkuvalämmitteinen saaristolaismalli. Iki-kiuas olisi toki ollut upea, mutta puolentoista tunnin lämmitysaika ei meitä lämmittänyt ... Tuppamme olemaan sellaisia "Nyt saunaan!" -tyyppejä ja saunan pitää lämmetä nopeasti. Harvian perinteisellä kiukaalla sauna lämpenee 80 asteeseen parilla pesällisellä puolessa tunnissa, joten kiuasvalinta osui kohdalleen.

Keittiömmekin on taas hivenen valmiimpi. Kävimme hankkimassa vetimet lähellä olevasta antiikkiliikkeestä ja ne kyllä sopivat keittiön ilmeeseen ja henkeen kerrassaan mainiosti. Nämä kuvassa näkyvät vetimet tulevat kaikkiin laatikoihin ja astianpesukoneeseen. Muihin keittiön oviin ja jääkaappien yläpuolella oleviin pikku kaappeihin laitetaan pyöreät vetimet, joita ei vielä tässä ollut hankittu. Tosin nekin ovat nyt paikoillaan.

Myös väliovien parissa on ehditty puuhastelemaan. Herra Muurari kävi välipäivänä hoitamassa kylpyhuoneen ja vilpolan välisen kostean tilan kynnyksen paikoilleen ja opetti samalla J-P:lle hieman väliovien asennusta. Kun tässä saadut opit yhdistettiin herra Timpurilta taannoin saatuihin, J-P totesi pystyvänsä asentamaan väliovet itse paikoilleen. Ensimmäisen oven asentamiseen paloi aikaa kolmisen tuntia ... Eilinen, Kassun huoneen ovi, meni paikoilleen kolmessa vartissa. Ihminen on oppivainen!

maanantai 10. tammikuuta 2011

Uusi vuosi - Uudet kujeet

Vuosi vaihtui, mutta raksa on ja pysyy. Tosin tällä hetkellä voi jo hyvillä mielin käyttää myös Koti-nimitystä moisesta paikasta. Kotimme alakerta alkaa olla inhimillisessä kunnossa, listat ja suurin osa väliovista tosin puuttuvat. Yläkerta sen sijaan on edelleen The Raksa ...

Koska asustelemme rakentamassamme talossa, työmiehiä ei juuri jaloissa vilise - mitä nyt sähköurakoitsija kyselee, että koska sopisi tulla loppuja lamppujen asennuksia ja muita jäljellä olevia töitä tekemään. Herra Sähköurakoitsijan kanssa onkin sovittu, että heillä on edelleen oma avain Kotiimme, kunhan tiedustelevat ensin paikalletulon sopivuutta. Hyvin on toiminut moinen järjestely.

Keittiön toimituksesta jäi jälkitoimitukseen liesituuletin, joka lopulta välipäivinä saapui loppusijoituspaikkaansa. Tässä vaiheessa kapistukselle lienee syytä antaa nimitys The Liesituuletin, koska tuulettimen paketti on puolitoistametriä korkea, metrin leveä ja syvä ja sen kiikuttamiseen tarvittiin kaksi miestä. Yleensä noita kai kannetaan kainalossa tai sylissä. Emme ole vielä pakettia avanneet, joten josko pakkausmateriaaleilla olisi osansa asiassa.

Kodinhoitohuoneesta muutama sana. KHH:n kaappien asennus kasvatti noin metrin mittaisen tatin meidän molempien otsaan ... toimitetut kaapit olivat 14 millimetriä (kipsilevyn paksuus) liian pitkät. Keittiö- ja KHH-kalustetoimittajan kanssa oli vielä oikein puhetta tästä (tarkistusmittauksen yhteydessä puuttuvasta) mitasta, joka tulisi mitoissa ottaa huomioon. No, teki kipeää, ja oikeankokoista kaapinrunkoa odotellaan ...

Vaikka KHH:n kalusteiden kanssa vastustikin, toiveita valon saamiseksi kodinhoitohuoneen kattoon on, koska hyvä ystävämme, Juha, tuli auttamaan J-P:tä kyseisen katon paneloinnissa ja niinpä valo nyt voidaan asentaa. Noin niinkuin kuriositeettinä, Juhalta ja J-P:ltä meni aikaa KHH:n katon (6 neliömetriä) panelointiiin kolmasosa ajasta, jonka herra Timpuri ja hänen Apulaisensa käyttivät alakerran muiden kattojen (140 neliömetriä) paneloimiseen ...

Se kodinhoitohuoneesta. Seuraavaksi lattia. Herra Parkettiurakoitsija on ollut ilmeisen kiireinen, koska ei ole ehtinyt tulla pönttöuunin ja parketin välistä rakoa tiivistämään. Lattiaurakkaa koskeva lasku kuitenkin jo tupsahti postiluukusta. Visuna Lappilaisena J-P päätti (herra Vastaavan Mestarin neuvoa noudattaen) pidättää summasta 500 euroa moisen työsuorituksen puuttumisen johdosta ja vastapuoleltakin tuli vielä kuittaus, että homma OK, näin sopii tehdä ... saa nähdä, tullaanko sitä tiivistettä laittamaan, vai pitääkö se laittaa itse? No odotellaan jokunen tovi ja palataan asiaan hieman myöhemmin.

Mutta kyllä nämä sokkona poimitut urakoitsijat ovat aika jänniä, ettemme sanoisi ... Käytännössä vain "keltaisilta sivuilta" poimittujen urakoitsijoiden kanssa on ollut ongelmia ... eli tähän muille rakentajille: Valitkaa sellaisia, joista muilla on hyviä kokemuksia.