sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Virstanpylväs

Raksamme saavutti menneenä perjantaina merkittävän virstanpylvään, kun tuntityölaiset herra Timpuri ja herra Muurari poistuivat työmaalta. Syy poistumiseen oli töiden loppuminen ja herrojen siirtyminen kohti seuraavia työmaita. Olo oli hassulla tavalla haikea ja jotenkin epätodellinen ... talomme valmistuminen lähestyy päivä päivältä.

Seuraava merkittävä Raksalla tapahtuva asia on lattian asentaminen. Herra Parkettimestarin on tarkoitus aloittaa urakka ensi viikolla ja touhu kestää parisen viikkoa. Lattian pitäisi valmistua juuri sopivasti portaiden ja keittiön saapumista silmälläpitäen. Tuleva lattian asennus aiheutti meille pienen talkoorypistyksen, koska koko alakerta pitää olla tyhjä kaiken maailman sälästä, jotta lattia voidaan asentaa. Onneksi saimme jälleen hyvä ystäviämme avuksi ja muutaman tunnin huhkimisen jälkeen alakerta oli tyhjennetty.

Kuluneen viikon aikana talon lämmöneristys saatiin lopullisesti kohdalleen. J-P oli viimein päässyt eroon ilmastointiputkien eristämisestä ja puhallusvilla voitiin tilata. Puhallusvilla toimitettiin torstaina ja operaatio kesti käytännössä koko työpäivän. Villaa puhallettiin kattorakenteiden sisään yhteensä 65 kuutiota!

Talomme kaikki ovet ovat paikoillaan ja lukot ja kahvat on asennettu. Myös lämmitysjärjestelmä toimii, emmekä ole enää syöppöjen rakennuslämmittimien varassa.

tiistai 26. lokakuuta 2010

Näkyvää jälkeä ulkona ja sisällä

Näkyvin Raksalla viime päivinä tapahtunut asia liittyy pihatöihin, vaikka pihasta ei sinänsä kyllä vielä oikein voi puhua. Herra Kaivuu-urakoitsija nimittäin huolehti etupihan puolen siihen kuntoon, että taloon ei tarvitse kiivetä ja autokatokseenkin pääsee auton ajamaan. Tässä herra Kaivuu-urakoitsijan tehotiimi on viimeistelemässä työnsä jälkeä.

Muut näkyvät asiat Raksalla liittyvät sisätöihin. Pesutilat ovat viime silausta vaille valmiit ja alakerran sisäkatto on lähes kokonaan asennettu. Tässä on kuva pesuhuoneesta juuri saumaustöiden valmistuttua.

Tuskin oli saumauslaasti ehtinyt kuivua, kun lattia suojattiin ja herra Timpuri aloitti pesutilojen sisäkattojen rakentamisen. Pesutilojen kattoihin asennetaan hyvin kosteutta kestävää tervaleppäpaneelia.

Mainitsemisen arvoista on myös se, että talomme lämmitysjärjestelmä on nyt kytketty Energiayhtiön kaukolämpöverkkoon ja lämmittäminen alkaa sujua ilman tehosyöppöjä rakennuslämmittimiä.

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä asiana mainittakoon alakerran muidenkin tilojen sisäkattojen asentaminen. Talotehtaan toimittama kattopaneeli on herra Timpurin tiimikaverin mukaan aivan erityisen hyvälaatuista ja helppoa asentaa. Tässä tiimiläiset laittavat paneelilautaa paikalleen.

maanantai 18. lokakuuta 2010

Siivoustalkoot

Raksan etupuolen täytöt lähestyvät ja pihan on oltava tyhjä kaiken maailman roinasta. Myös autokatoksen siivoaminen olisi paikallaan, koska täyttöjen jälkeen katokseen voi ajaa auton ...

Koska siivottavan rydön määrä oli varsin suuri, virittelimme lauantaiksi siivoustalkoot. Onneksi meillä on hyviä ystäviä, jotka jälleen kerran tulivat ja kantoivat kortensa kekoon - tai tässä tapauksessa pois keosta. Tehotiimi tuli paikalle kymmenen maissa aamulla ja neljän raivokkaan tunnin jälkeen piha ja autokatos olivat siistit. Tämän lisäksi kaikki villat ja suuri osa käyttämättömästä puutavarasta saatiin siirrettyä autokatoksen suljettuun tilaan säältä suojaan. Suunnattoman suuri kiitos talkooporukalle! Tässä vielä kuva etupihasta ja autokatoksesta puuhastelun jälkeen.

perjantai 15. lokakuuta 2010

Tila kerrallaan ...

Herra Laatoittaja sai kylpyhuoneemme siihen pisteeseen, että vain silikonit ja katon paneelit puuttuvat. Saumaukset (osin hyvin haastavatkin, kuulemma), on tehty ja seinä näyttää siltä, miltä sen toivottiinkin näyttävän. Herra Laatoittaja on muuten osa herra Muurarin tiimiä - taitava tiimi, ettei voisi sanoa. Myös saunan lattia on saumattu ja suojattu siten, että herra Timpuri pääsee jatkamaan omaa työtään saunan seinien parissa.

torstai 14. lokakuuta 2010

Kuutiokaupalla lautaa

Raksalla on taas tapahtunut. Työteliäin (ja ehkä myös tuskaisin) asia liittyy talotehtaan lopputoimitukseen. Toinen merkittävä asia liittyy yläkerran lattiaan ... Molemmista seuraavassa muutama sana.

Raksalle tupsahti lavakaupalla listoja, paneeleita ja muuta puutavaraa noin kuuden kuution verran. Herra Timpuri ehti muiden töittensä ohella sen verran hätiin, että sai samoin tein roudatuksi listat ja saunan tavarat lämpimään ja lukkojen taakse. Sisäkattoihin tulevista paneeleista (niitä oli varmaankin neljä kuutiota) huolehtiminen taas pakostakin jäi meidän vastuulle.

J-P ja Mia koettivat kanniskella tuskallisen pitkiä paneelinippuja pihalta talon sisäpuolelle - parisenkymmentä nippua he saivat siirrettyä ennen voimien loppumista. Yhdessä nipussa on viisi kuusimetristä lautaa (tai siis paneelia). Onneksi aiemmin tutuksi tullut Super-Matti tuli hätiin ja auttoi J-P:tä sen verran, että loppujen kolmen ja puolen kuution kantaminen hoitui palttiarallaa tunnissa ... Kiitos Matti!

Sitten se yläkerran lattia. Herra Timpurin valmistelema lattia oli valmis varsinaisen valutyön suorittamiseen - lattialämmitys oli asennettu ja pinnat käsitelty tarttumista edistävällä pinnoitteella (primer). Päädyimme valettavaan lattiaan pitkällisen pohdinnan jälkeen. Vaihtoehtona olisi ollut kipsilevyistä rakennettava ja käsin valumassalla tiivistettävä lattiarakenne. Arvioimmme mukaan säästäisimme valulattian myötä ennen kaikkea aikaa, mutta myös euroja. Euromittarilla säästö näyttäisi olevan kuutisensataa "jöröä" - aikataulullinen säästö puolestaan kaksi tai kolme viikkoa! Tältä se valettu kipsilattia sitten uunituoreena näyttää.

Mainitsemisen arvoista lienee myös se, että talossamme on sähköt ja sähkökeskus. Tosin vain kriittisimmät pistorasiat on toistaisesti kytketty. Kaukolämpöjärjestelmä lukeutuu näihin ja Energiayhtiön puolesta kaikki onkin valmista lämmön kytkemiselle. Kunhan laatoitukset ja yläkerran lattia ovat saaneet kuivua viikon verran, "oikea" lämmitysjärjestelmä kytketään toimintaan ja pääsemme eroon energiasyöpöistä rakennuslämmittimistä.

sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Pesutiloja ja sähköjuttuja

Kaikkein mukavinta kuluneen viikon aikana on ollut seurata pesutilojen valmistumista. Tällä hetkellä sauna ja pesuhuone ovat siinä kunnossa, että kun alin laattarivi laitetaan seinään, ei ole kuin saumaaminen tehtävänä. Tämä sopii herra Timpurille paremmin kuin hyvin, koska hän viimeinkin pääsee rakentamaan saunan seinät ja pesutilojen katot loppuun. Valitsemammme lattialaatta sopii mielestämme tiloihin paremmin kuin hyvin. Tuskin maltamme odottaa ensimmäistä saunan lämmityskertaa!

Talon ulkopuolellakin on tapahtunut asioita kuluneen viikon aikana. Herra Perustusmies näytti kyntensä aivan toisenlaisella saralla, kuin mihin olimme tottuneet. Sadevesikourujen ja räystäiden asentaminen oli nimittäin askarruttanut meitä jo jonkin aikaa. Herra Perustusmies mainitsi tekevänsä myös kaipaamamme tyyppisiä töitä ja asia tuli sovittua samoin tein ... Herra Perustusmiehen tiimit ehti päiväksi Raksalle puuhaamaan ja päivän päätyttyä olivat melkein kaikki talon sadevesisysteemit paikoillaan. Homma jatkuu kuulemma, kunhan he saavat nykyisen urakkansa hoidettua alta pois. Tämä meidän sadevesikeikka kun tuli herra Perustusmiehelle vähän niin kuin puun takaa. Onneksi joustavuutta jälleen löytyi!

Mainitsemisen arvoista lienee myöskin se, että saimme tänään kaikki talon seinäpinnat maalattua - koristelaudoissa tosin on vielä hieman sutimista jäljellä. Ennen lumen tuloa lienee talo kokonaan maalattu ...

Herra sähköurakoitsija iskujoukkoineen puolestaan huolehti, että Raksan sähkötyöt etenivät suunnitelman mukaisesti. Molemmat sähkökeskukset ovat nyt paikoillaan (talolla ja autokatoksella on molemmilla omansa) ja infernaalinen - kodinhoitohuoneessa roikkunut - johtohässäkkä on kytketty talon sähkökeskukeen. Tunnelma kodinhoitohuoneessa on selkeästi vähemmän ruuhkainen ...

Muut sähkötouhut liittyvät talon älyjärjestelmään. J-P kartoitti tarvittavat komponentit pistorasioiden ja valaistuksen ohjaamiselle ... komponentteja tarvitaan parillekymmenelle pistorasialla ja tusinalle valaistuspistokkeita.

maanantai 4. lokakuuta 2010

Sisätöiden parissa edelleen

Kulunut viikko, kuten edellinenkin, on sujunut tiiviisti sisätöiden parissa. Kaikki väliseinät on levytetty ja katot odottavat panelointia. Herrat Muurarit puolestaan tulivat huolehtimaan, että kylpyhuone ja sauna tulevat heidän puolestaan valmiiksi. Kun herrat ovat saaneet tilat tämän viikon aikana laatoitettua, pääsee herra Timpuri rakentamaan saunan valmiiksi. Tässä kuva pesutiloista ja "uunituoreesta" lattian vesieristeestä.

Pääsimme vihdoin nurkassa puhisseesta kuivurista eroon, kun vieras-WC:n lattia oli viimeinkin riittävän kuiva vesieristyksen asentamiselle. Kyseisen tilan valmiusaste on toistaiseksi hieman eri, kuin varsinaisten pesutilojen, mutta viikon kuluessa siihenkin on herra Muurarin mukaan tulossa silminnähtävä muutos.

Viikon logistinen pähkinä sattui purettavaksi, kun varsinainen lattiapinnoitteemme saapui. Lähetys sisälsi noin kolmen kuution verran pari- kolmemetrisiä lankkuparkettipaketteja. Olimme osanneet ennakoida sen verran, että Kassun huone oli siivottu varastointia varten ja melkein kaikki paketit sinne mahtuivatkin.

Saunan rakentamista odotellessaan herra Timpuri ulkoisti itsensä ja siirtyi hääräämään talon ulkopuolisten rakenteiden parissa. Etupihan portaiden ylin kehikko alkaa tässä olla paikoillaan. Lopullisen muotonsa portaat saavat, kunhan etupihan täytöt on saatu hoidettua.

Kuluneen viikon aikana myös herra Putkimies ehti Raksalle hääräämään ja kävi kytkemässä kaukolämpökeskuksen putket Energiayhtiön asentamiin kaukolämpöputkiin. Herra Keittiökauppias kävi puolestaan tarkistusmittaamassa keittiön ja kodinhoitohuoneen kalusteet ja hyvin sopivat kalusteet paikoillensa.

J-P on puolestaan pääsemässä eroon lempiprojektistaan - ilmastointiputkien eristämisestä. Kaikki pienten tilojen ja siiven sisällä olevat putket on eristettu ja muutama iso ja suora putki on enää jäljellä...