maanantai 30. elokuuta 2010

Sähköjohtoja ja muita sisätöitä

Kuluneen viikon aikana Raksalla on taas edistytty huimaa vauhtia.

Herra Sähköurakoitsijan tiimi on pistänyt kerrassaan hösseliksi. Seinien ja kattojen sisään on vedetty kilometrikaupalla monenlaista piuhaa ja kaiken maailman rasioita on asennettu sinne sun tänne. Pikaisesti katsottuna jälki näyttää lähinnä kaoottiselta, mutta lähempi tarkastelu paljastaa asian todellisen laidan. Jokaiseen johdonpätkään on kirjoitettu, mistä se tulee ja mihin on menossa. Tässä kuvassa ovat sähkökeskukseen kytkettävät johdot.

Talomme sähköjärjestelmään kuuluu joukko älytalokomponentteja ohjaamaan valaistusta ja pistorasioita sekä eräitä muita toimintoja. Herra Sähköurakoitsija on tämän takia itsekin ollut varsin tiiviisti paikalla seuraamassa, miten asiat hoituvat. Lisäkomponentit ovat aiheuttaneet jonkin verran päänvaivaa, mutta kaikki tarvittavat asiaton älytalojärjestelmää silmällä pitäen pystytty toteuttamaan. Herra Sähköurakoitsijan tiimistä täytyykin sanoa, että hienosti he ovat hommansa hoitaneet.

Herra Timpurin ja herra Muurarin ansiosta myös muissa sisätöissä on edistytty hurjasti. Kylpyhuoneen laatat ovat lattiaa lukuunottamatta paikoillaan. Lattia voidaan luultavasti laatoittaa alkaneella viikolla, kunhan ensin varmistutaan, että lattiabetoni on riittävästi kuivunut. Tässä kuva kylpyhuoneesta tällä hetkellä.

Yläkerran rakenteet alkavat olla valmiit ja herra Timpuri pääsee alakertaan touhuamaan. Alakerrassa edessä on väliseinien rakentaminen ja ulko-ovien asennus pääovea lukuunottamatta. Pääovi asennetaan vasta, kun raksaliikenne on sen verran rauhoittunut, ettei vaaraa oven tuhoutumiselle ole.

Olemme itsekin saaneet jälleen osallistua itse rakentamiseen - kuinkas muuten kuin ilmastointiputkia eristämällä. Touhussa on jälleen tullut hiki ja paikat ovat kipeytyneet. Ai niin, siivoaminen ja tavaroiden kantaminen eivät Raksalla lopu koskaan - kaukolämmön asennusajankohta lähestyy ja kaikki etupihalla olevat lauta- sun muut kasat on vihdoin saatu siirrettyä takapihan puolelle.

Lopuksi vielä kuva talon julkisivusta tällä hetkellä. Olemme vihdoin löytäneen mielestämme oikean värisävyn, joka ei näytä synkältä pilvisellä säällä. Pari pientä plänttiä on vielä maalaamatta, joten vertailu vanhan ja uuden värin välillä on helppoa.

keskiviikko 25. elokuuta 2010

Piiput

Kattoporukan etumies, Rape, päräytti J-P:lle ja ilmoitti tulevansa asentamaan piippujen pellit paikoilleen. Tämä sopi mainiosti, koska herra Uunimuurari oli ilmoittanut urakkansa olevan uuninluukkua lukuunottamatta plakkarissa. Piiput pellitettiin, kuten oli sovittu ja Kattoporukalta tuhraantui hommaan puolisentoista tuntia. Kun peltihomma oli selvä, Rape ilmoitti J-P:lle, että "Jaa, se piippumuurari jätti sitten aluskatteen läpiviennit tiivistämättä". Tässä vaiheessa homma lakkasi naurattamasta. Loppupäivä menikin sitten asian selvittäessä, onneksi herra Mestari antoi J-P:lle evästystä tulevaan "neuvotteluun" herra Uunimuurarin kanssa.

Piiput on jänniä.

tiistai 24. elokuuta 2010

Maalia, laattoja ja pönttöuuni

Herra uunimuurari apulaisineen teki pönttöuunimme luukkua vaille valmiiksi. Luukku on ihka aito vanhan uunin luukku joka pitää entisöidä ennen kuin sen voi asentaa paikoilleen. Saamme siis uunin, joka on alusta loppuun asti (piippua lukuunottamatta) perinteiseen tapaan käsityönä tehty. Moinen ajatus lämmittää meitä! Uuni pitää vielä maalata, mutta maalaamisen voi tehdä vasta muutaman polttokerran jälkeen. Peltikuori on käsitelty öljyntapaisella suoja-aineella, joka pitää polttaa pois ennen maalaamista.

Laattahärdellikin saatiin kunnialla päätökseen kun oikeat laatat saapuivat loppuviikosta. Herra Muurari puolestaan pääsi aloittamaan oman laatoitusurakkansa tänään. Laattojen vaihtuminen tosin aiheutti herra Muurarille enemmänkin päänvaivaa ja alkupäivä menikin suunnittelun merkeissä. Uusi laatta nimittäin oli korkeutensa puolesta varsin ongelmallinen asettelun suhteen. Herra Muurari ja J-P pähkäilivät tilannetta aikansa ja lopulta ongelmaan löytyi ratkaisu, jonka avulla lopputulos säilyisi tasapainoisena. Onneksi herra Muurarilta löytyi malttia kunnolliseen suunnitteluun, ammattimies kun oli. Kun suunnitelmat olivat selvät, itse työ pääsi etenemään vauhdilla.

Ulkomaalaukseen liittyvä touhuaminen on myös mainitseminen arvoista. Kävimme vuokraamassa nostolaitteen viikonlopun ajaksi ja kulutimme pari päivää tiiviisti maalaus-touhujen parissa. Täytyy sanoa, että kyseinen vehje tuo tehokkuutta työskentelyyn. Tikkaiden ja telineiden kanssa ähistely on jotenkin aika paljon hankalampaa. Pääsivätpä lapsetkin moisen härvelin kyytiin ...

Yläkerrassa on myös edistytty. Katot ja seinät alkavat olla koolattu ja kattokello levyjä vaille valmis. Pari väliseinää ja teknisen tilan seinät on rakennettava ja sen jälkeen voidaankin alkaa suunnitella lattialämmityksen asentamista ja lattian valamista. Ai niin, ilmastointiputket on myös eristettävä. Moinen touhu on sellaista, jota jokaisen kannattaisi joskus kokeilla ... ainakin ahtaissa paikoissa. Tässä vielä kuva yläkerrasta ja siellä touhuavasta herra Timpurista.

tiistai 17. elokuuta 2010

Lisää vipinää sekä jokunen harmaa hius

Kuluneen viikon aikana herra Edustajan porukka hääräsi autokatoksen sisäkaton ja puuttuneet koristelaudat valmiiksi. Kyseinen porukka saa aina paikalla ollessaan valtavan sotkun aikaiseksi, mutta sen voi helposti antaa anteeksi! Katoksesta tuli kerrassaan hieno!

Autokatoksen ohessa herra Edustajan porukan etumies, Rape, ehti pähkäillä herra Timpurin kanssa "kattosyylän" sisäpuolista rakennetta. Rakennelman virallinen nimi on "kattokello" ja meidän tapauksessa se on kuistin yläpuolella oleva pieni poikkiharja, jossa on koristeikkuna. Esitimme herra Timpurille toiveen, että haluaisimme nähdä yläkerrasta koristeikkunasta ulos. Mikäli kattokello rakennettaisiin perinteisesti sisäpuolelta suoraksi, ulos ei näkisi. Ei ollut suurikaan yllätys, että kyseisten ammattimiesten lyötyä viisaat päänsä yhteen, ratkaisu löytyi varsin nopeasti. Tässä kuvassa herra Timpuri hoitaa kattokellon eristeitä paikoilleen.

Tähänkin viikkoon kuuluu draamaa. Ensimmäinen draamanäytös liittyy lämmön talteenottolaitteen poistoputkeen, joka oli toimitettu liian pienenä. Katolla törrötti 160mm putki, kun LTO-laite vaatisi 200mm putken. Asia selvisi Talotehtaan kanssa kuitenkin nopeasti kuntoon ja tarvittava putki toimitettiin pikaisesti tontille. Samalla kyydillä saatiin perille autokatoksen lumiesteet, joten kaikki katoilta puuttuvat tingel-tangelit olivat valmiina asennettaviksi.

Myös herra Uunimuurari apulaisineen pääsi aloittamaan työnsä. Ensimmäisen päivän aikana saunan kiukaan piippu kohosi katonrajaan ja pönttöuunin ensimmäiset kerrokset olivat valmiina. Pönttöuunin alle laitettiin 19mm betonikakku, joka nostaisi uunin samalle tasolle tulevan lattian kanssa.

Herrat Muurarit puolestaan saattoivat pesutilat laatoitusta vaille valmiiksi. Lattiakin olisi tasoitettu ja eristetty, mutta betonivalun kosteus oli vielä 7 prosentin luokkaa, mikä on liikaa. Kosteutta saa olla enintään 5 prosenttia ennen kosteuseristeen laittamista. J-P:n ei auttanut muuta kuin hakea kuivuri hörppimään ylimääräisen ilmankosteudet pois, jotta lattian kuivuminen nopeutuisi.

Toinen, ja viikon varsinainen, draama liittyy kylpyhuoneen laattoihin. Mitä lienemmekään miettineet, kun laattatilausta olemme olleet tekemässä ... Tilaamamme laatat saapuivat kuluvan viikon maanantaina ja totesimme kylpyhuoneen seinän alaosaan tulevan laatan olevan aivan liian pieni. Olimme mielessämme ajatelleet kaksi kertaa suurempaa laattaa ja silti pokkana tilanneet ihan mitä sattuu. Onneksi asia järjestyi ja saamme oikeat laatat parin päivän sisällä. Kipurahoina kämmäyksestä maksoimme 100 euroa, mikä on siedettävää - olisihan voinut käydä niin, että laattojen vaihtaminen ei olisikaan onnistunut! Onneksi kauppias oli joustava ja ymmärtäväinen.

keskiviikko 11. elokuuta 2010

Vilinää ja vilskettä

Viimeisen reilun viikon aikana raksalla on ollut työmiestä oikein ruuhkaksi asti. Meillä on ollut mukavaa, koska koko ajan on nähnyt, että jotakin tapahtuu ihan oikeasti!

Merkittävin päättyneellä viikolla tapahtunut asia liittyy puutarhaan. Rouva Puutarhasuunnittelija toimitti meille suunnittelunsa tuloksen ja eipä voinut muuta sanoa, kuin että ihan meidän näköinen siitä tuli. Suunnitelma sisälsi piirustusten lisäksi tarkat dokumentit istutettavista kasveista, maan-parantamisesta ja tarvittavista materiaaleista. Perusteellista työtä!

Herra Putkimies on uurastanut ilmastointi-järjestelmän parissa varsin tiiviisti ja aikaansaannoksista päätellen kahvilla ei ole juurikaan tarvinnut istua ... Tänä päivänä rakennettavan talon ilmastointijärjestelmä sisältää käsittämättömän määrän putkia - on poistoa ja tuloa ja tehostusta ja korvausilmaa ja mitä lie. Kaikki ilma vaihtuu koneellisesti eikä niinsanottua painovoimaista ilman vaihtumista enää tapahdu. Tässä vielä kuva siiven kattorakenteiden sisällä kulkevista putkista. Putket pitää vielä eristää ... siihen palataan myöhemmin.

Herra Timpuri on häärännyt sekä ylä- että alakerran parissa. Alakerrassa touhuaminen on keskittynyt väliseinien levyttämiseen toiselta puolelta - toinen puoli voidaan levyttää, kunhan tarvittavat piuhat ja villat ovat paikallaan. Suurin osa herra Timpurin ajasta on kuitenkin kulunut yläkertaa kunnostaessa. On rakennettu väliseinät ja laitettu villat ja höyrynsulut paikoilleen. Suurin osa lattian pohjastakin (lattialastulevyä) on saatu paikoilleen.

Herrat Muurarit puolestaan pitivät huolen siitä, että kaikki muurattavat seinät saatiin valmiiksi. Ehtivätpä he vielä tasoittaakin niistä suurimman osan. Kosteat tilat ja niiden toteuttaminen tuntuvat olevan yksi haastavimmista ja eniten tarkkuutta vaativista asioista koko raksalla. Kylpyhuoneemme ja saunamme ovat herrojen mielestä jossain määrin haasteellisia ... onneksi herrat ovat ammattilaisia, eivätkä säikähdä moista. Kaikkiin kohtiin on ratkaisu löytynyt ja voimme mitä ilmeisimmin odottaa pääsevämme kylpemään juuri sellaisissa tiloissa kuin olemme toivoneet. Tässä on kuva kylpyhuoneesta sellaisena, kuin sen toivomme näkevämme.

Tältä kylpyhuone näyttää saunasta katsottuna tällä hetkellä ... joitakin eroavaisuuksia edelliseen on vielä havaittavissa.

Myös herra Sähköurakoitsijalla oli keskeinen rooli kuluneen viikon tapahtumissa. Kun päättynyt viikko alkoi, meillä ei ollut tietoakaan pistorasioista tai kaapeleista tai yleensäkään mistään, mitä tulevan talomme sähköjärjestelmään kuuluisi. Suunnitelma toki oli ja sen avulla voimme kuvitella, miten mikäkin asia toimisi...

Kuin huolemme kuulleena, herra Sähköurakoitsija asentajineen tupsahti alkuviikosta tontille. Tuskin oli tupsahduksesta toivuttu, kun herra Urakoitsija alkoi ohjeistamaan asentajiaan kerrassaan tiukasti. Ohjeistuksen jälkeen herrat Sähköasentajat tosin työskentelivät sellaisella pieteetillä, ettei moista ollut nähty. Ei mennyt kuin päivä taikka muutama, kun olivat tarvittavat piuhat paikoillaan ... aika hirmuisesti niitä johtoja kyllä joka paikasta tursuaa!

Lopuksi lienee syytä mainita herra Edustajan työporukka ja erityisesti etumies Rape. Rape soitti J-P:lle ja kyseli, jotta "olisko muutamalle laiskanpulskalle timpurille hommia". Herra Edustajan timpurijoukon "laiskan-pulskuuden" tuntien, J-P:n oli helppo vastata myöntävästi. Kun kyseiset pullukat vielä tulevat varsinaisen herra Timpurin kanssa hyvin toimeen, ei asiassa ollut ongelmaa! Tässä kuvassa laitetaan autokatoksen kattoa (jota muuten ei aamulla vielä ollut) kuntoon.